De iPad mini van Apple zal naar alle waarschijnlijkheid morgen aangekondigd worden. Dit houdt in dat analisten over elkaar heen vallen om hun verwachtingen te verkondigen over hoe dit apparaat de tablet-markt zal veranderen. Volgens berekeningen zou de kleinere iPad zo’n 195 dollar kosten om te produceren.

Ming-Chi Kuo, een analist die werkt bij KGI Securities, heeft berekend wat de kosten zijn om de iPad mini te produceren. Bij de vergelijking worden oudere Apple-producten gebruikt, die naar verwachting dezelfde componenten gebruiken, om op basis daarvan een schatting te maken van de mogelijke kosten van de kleine iPad.

Kuo kwam tot de conclusie dat het instapmodel met WiFi en 16GB opslagruimte volgens zijn theorie 195 dollar zou gaan kosten om te produceren. Het 64GB-model met LTE zou 254 dollar gaan kosten om te produceren. Het gaat hier dus om kosten voor Apple. Naar verwachting zal de goedkoopste iPad 329 dollar kosten, wat een winstmarge van 40,7 procent voor het bedrijf zou betekenen.

Hoewel sommige meningen nogal uit elkaar lopen, zijn analisten het over het algemeen met elkaar eens dat de lancering van de iPad mini het einde voor de iPad 2 zal betekenen en dat ook de verkopen van de iPad 3 aangetast kunnen worden door de iPad mini.