Spotify staat erom bekend dat het de mogelijkheid biedt om voor een vast bedrag per maand onbeperkt naar je favoriete muziek te luisteren. Hiervoor wordt een royalty aan de artiesten betaald. Maar is hier voor de artiest wel geld aan te verdienen?

De zomerhit van Finland was dit jaar Levoton Tyttö. De artiest achter dit nummer, Anssi Kela, maakte gedetailleerde gegevens bekend over de inkomsten vanuit streamingdiensten.

Per juni was het nummer 1 miljoen keer afgespeeld in Spotify. In totaal verdiende de artiest 2.336,90 euro aan royalties. Dit is uit alle streamingdiensten, hoewel Spotify veruit de grootste is in Finland. De artiest geeft aan dat het nummer zijn grootste hit is in decennia.

Grote, internationale artiesten hebben al vaker aangegeven dat de royalties van Spotify te laag zouden zijn. De echte slachtoffers van streamingdiensten blijken echter de kleinere artiesten en artiesten die bekend zijn in kleine landen.

Voorheen verdienden deze artiesten geld door vaak genoeg een hitalbum te verkopen en veel op tournee te gaan. De royalties die worden betaald voor het streamen van muziek liggen echter een stuk lager dan hetgeen wat artiesten per verkocht album of single kregen.

De enige manier om een aardig inkomen te kunnen halen uit diensten als Spotify is door hits te maken die 50 miljoen keer per jaar of meer worden gestreamd. Hierdoor zou de artiest 50.000 dollar (37.400 euro) per jaar krijgen. Dit is net iets meer dan het gemiddelde bedrag dat de werkzame bevolkingsgroep in Nederland jaarlijks bij mag schrijven.