1 min

Jolla, opgericht door ex-medewerkers van Nokia, zal binnenkort de eerste smartphone presenteren. Vermoedelijk zal dit toestel nog voor het einde van het jaar in de schappen liggen.

Halverwege 2011 besloot een groep ex-medewerkers van Nokia zelf aan de slag te gaan met het fabriceren van een smartphone. Onder de naam Jolla zal waarschijnlijk op 27 november het eerste toestel worden gepresenteerd.

De smartphone uit de handen van de Finse ontwikkelaars zal draaien op het eigen ontwikkelde mobiele besturingssysteem SailFish OS. Dit besturingssysteem werd eind vorig jaar voor het eerst gepresenteerd, waarna ontwikkelaars er alvast mee aan de slag konden gaan.

Inwendig zal het toestel zijn uitgerust met een dualcore-processor, ondersteund door 1GB werkgeheugen, 16GB opslagcapaciteit, een LTE-chip en een 8 megapixel-camera en een front-facing camera met 2 megapixel. Het beeldscherm van 4,5 inch heeft een qHD-resolutie van 960 x 540 pixels.

Het toestel zal worden geleverd tegen een adviesprijs van 399 euro. De initiële lancering zal plaatsvinden in de Finse hoofdstad Helsinki. Het is nog niet bekend of en wanneer het toestel ook in de Benelux zal zijn. Wel heeft Jolla aangekondigd dat het een lancering in de rest van Europa nog voor het einde van dit jaar beoogt.