2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Google wil dat de Hangouts-app de standaard SMS-app wordt op alle Android-smartphones. Dit blijkt uit de laatste update van de Hangouts-app, die Google nu aan het verspreiden is. Na de installatie wordt gevraagd of je van de Hangouts-app de standaard SMS-applicatie wil maken. Of dit ook een vooruitgang is, is nog maar de vraag.

Google heeft bij de Nexus 5 (review) met Android 4.4 KitKat (review) er al voor gekozen om de Hangouts-app standaard voor te installeren en de oude vertrouwde SMS-app achterwege te laten. Nu heeft de zoekgigant een update vrijgegeven voor de Hangouts-app die uiteindelijk naar alle Android-toestellen wordt uitgerold, waarmee Google probeert om de Hangouts-app de standaard SMS-app te maken.

De gebruiker moet wel twee dingen doen voordat de Hangouts-app de SMS-functie overneemt. Om te beginnen moet de gebruiker in de Play Store akkoord gaan met de nieuwe rechten van de Hangouts-app, daarnaast wordt de vraag voorgeschoteld of de Hangouts-app de nieuwe standaard SMS-app moet worden.

Of de Hangouts-app ook een vooruitgang is, dat is nog maar de vraag. Google brengt met de Hangouts-app namelijk zijn eigen adresboek mee en als je net als ik een Samsung Galaxy-smartphone hebt, dan ga je direct merken dat er grote verschillen zijn. Zo heb ik een hele hoop contacten opgebouwd in het Samsung-adresboek, wat weliswaar wordt gesynchroniseerd met Google, maar deze worden allemaal los opgeslagen. Hierdoor worden contacten met een account op Google+ en telefoonnummer twee keer los opgeslagen, waardoor je niet eenvoudig kan schakelen tussen een Hangouts- en SMS-bericht. Je kan deze wel weer samenvoegen, maar daarvoor moet je inloggen op de website van Google, daar je contactlijst openen en mensen met dezelfde naam samenvoegen. Het zou prettig zijn als Google dit automatisch zou doen of als dit ook op je smartphone mogelijk was.

Veel fabrikanten hebben hun eigen skin en adresboek in Android gebouwd, maar de synchronisatie tussen deze adresboeken verloopt niet bepaald vlekkeloos, waardoor het vinden van je contacten in Hangouts niet zo prettig werkt. Je krijgt namelijk eerst alle contacten die een Google+-account hebben en dan alle contacten met een telefoonnummer. Als de synchronisatie goed was verlopen, hadden de Google+-contacten ook een telefoonnummer gehad zodat je makkelijk kan schakelen, dat is niet het geval.

Daarnaast mis ik de mogelijkheid om te kunnen selecteren welke kringen ik wel en niet wil zien in mijn contactlijst. Ik heb namelijk een hele hoop contacten op Google+ waar ik bijvoorbeeld een bepaalde zakelijke relatie mee heb, maar waar ik geen SMS- of Hangouts-conversatie mee wil voeren.