1 min

Apple heeft vandaag een patent toegewezen gekregen voor een plenoptische camera. Bij dergelijke camera’s kan achteraf het focuspunt van een foto worden aangepast, mocht de foto bijvoorbeeld onscherp zijn.

Steve Jobs, de inmiddels overleden mede-oprichter van Apple, sprak in de officiële biografie van Walter Isaacson over drie zaken die hij opnieuw zou willen uitvinden: de televisie, tekstboeken en fotografie. Het bedrijf Lytro biedt een dergelijke techniek aan en heeft ook verschillende ontmoetingen gehad met Jobs. De Apple-oprichter wilde graag samenwerken met Lytro.

Het patent omschrijft een fotografie-mode die opnieuw gefocust kan worden, wat een goede omschrijving is voor een plenoptische camera. De camera die Apple in de patentaanvraag omschrijft kent een normale mode waarbij op hoge resolutie een foto wordt geschoten die niet opnieuw gefocust kan worden, maar ook een tweede mode waarbij dat wel kan, weliswaar op een lagere resolutie. Dit kan doordat de camera is uitgerust met een extra module met verschillende kleinere sensoren die anders focussen.

Hoewel Apple een patent toegekend is, is het allerminst zeker dat we deze technologie ooit terug zullen zien in producten van het bedrijf. Apple patenteert met regelmaat technieken die het niet tot een werkelijk product halen. Het is wel een aanwijzing dat erover wordt nagedacht.