2min Devices

“Apple nog steeds gebonden aan Samsung voor chips”

Behalve de concurrentiestrijd waarin de smartphonefabrikanten Apple en Samsung zijn verwikkeld, vindt er ook een samenwerking tussen beide giganten plaats. Een nadere analyse van het binnenwerk van de iPhone 5S bevestigt dit nogmaals.

Uit een recentelijk verschenen onderzoek van het Japanse Nikkei Electronics komt naar voren dat Apple nog altijd vertrouwt op Samsung voor het vervaardigen van de A7-chipset. Eerder was de Zuid-Koreaanse fabrikant al verantwoordelijk voor het produceren van zowel de A4-, A5- als A6-chipset.

Een team van Chipworks beweerde eerder al dat Samsung opnieuw de maker van de chips is, na het uit elkaar halen van de iPhone 5S (review). Nikkei Electronics constateert hetzelfde. De betreffende A7-chipset bevindt zich eveneens in de iPad Air (review) en iPad mini 2 met Retina-beeldscherm (review).

Uit de demontage van de A7-chipset werd duidelijk dat deze geproduceerd is met de 28 nanometer-technologie van Samsung. Bij de A6-chipset werd door Samsung nog een 32 nanometer-technologie toegepast. Ook is door Nikkei Electronics vastgesteld dat de A7-chipset is opgebouwd uit een dual-core CPU en een quad-core GPU. Deze grafische processor is ontwikkeld door Imagination Technologies.

Toch gaat al sedert enkele jaren het verhaal dat Apple minder afhankelijk wil zijn van Samsung, vanwege de toegenomen concurrentie met de Koreanen. Hierdoor zou de voorkeur van Apple komen liggen bij de Taiwanese fabrikant TSMC. Naar verluidt zou Apple de toekomstige A8-, A9- en A9X-chipset grotendeels door TSMC willen laten fabriceren.

Bron:CNET