2min

De verwachtingen voor het aantal verscheepte notebooks in 2013 zijn bijgesteld door Morgan Stanley en Barclays Capital. Beide partijen hebben besloten de verwachtingen omhoog bij te stellen nadat is gebleken dat het vierde kwartaal beter uitpakt dan van te voren verwacht. Ook zijn beide bureaus positiever over 2014.

De grote Taiwanese fabrikanten van notebooks zien meer bestellingen en verschepingen voor notebooks in het vierde kwartaal dan de fabrikanten in eerste instantie hadden verwacht. Daarop besloten de analisten van Morgan Stanley en Barclays Capital hun verwachtingen omhoog bij te stellen, eerder verwachten ze een groei van 1 a 2 procent, dat is nu aangepast naar een stijging van 4 a 5 procent.

De top 5 fabrikanten (Foxconn uitgezonderd) waarop de schattingen zijn gebaseerd zijn Compal Electronics, Inventec, Pegatron, Quanta en Wistron. Deze fabrikanten maken laptops voor onder andere Apple, Acer, Asus, Dell, Lenovo en HP.

Barclays Capital gaf aan dat de vraag naar notebooks nog steeds zwak is, aangezien consumenten vaker voor een tablet kiezen. Lenovo zou op dit moment als enige fabrikant goed in staat zijn om de mindere vraag naar notebooks op te vangen met een grote stijging in smartphone- en tablet-verkopen. Ook Apple heeft in 2013 last van teruglopende Macbook verkopen.

Er wordt begin 2014 nog een kleine stijging in het aantal pc verkopen verwacht omdat de ondersteuning van Windows XP wordt gestaakt begin 2014. Veel bedrijven die oude computers gebruiken waar nog Windows XP op draait zullen hierdoor waarschijnlijk nog gaan migreren naar Windows 8 en zullen dit waarschijnlijk doen in combinatie met nieuwe hardware.