1 min

De eerste tablets voorzien van een Bay Trail-chipset van Intel zullen in het tweede kwartaal dit jaar op de markt komen. Dat heeft Intel’s CEO Brian Krzanich bekendgemaakt.

Omstreeks september afgelopen jaar werd al bekend dat fabrikant Intel bezig was met krachtige processors voor mobiele toepassingen. Naar verluidt zou Intel in het tweede kwartaal van dit jaar met een goedkopere variant van de Bay Trail-processor komen, die tevens geschikt is voor laptops en Android-apparaten.

Begin oktober reisde Techzine af naar Londen om kennis te maken met deze nieuwe Atom Bay Trail-chip. Hier werd al duidelijk dat Intel met deze chip zou kunnen opboksen tegen concurrenten zoals ARM en Qualcomm. Intel’s CEO Brian Krzanich bevestigde gisteren tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers de komst van de chip in Android-tablets rond het tweede kwartaal.

Momenteel is de Bay Trail-chip al te vinden in 32bit-mode in Windows 8-tablets. Overigens zal hier binnenkort verandering in komen, door de wisseling naar 64bit-mode in Windows 8.1 (review). Afgelopen november toonde Intel overigens al de werking van een de Atom Bay Trail-chip op een 64bit-variant van Android. Inmiddels is de chipbakker klaar met de ontwikkeling van de benodigde 64bit-kernel voor Android.

Het voordeel van een 64bit-processor is dat deze gebruik kan maken van meer dan 4GB aan werkgeheugen. Hier ligt momenteel de grens voor de huidige 32bit-processors. Apple past reeds een 64bit A7-processor toe in onder andere de iPhone 5S (review) en de iPad Air (review).