De fabrikant Intel wil dit jaar vier keer zoveel van haar chipsets in tablets toe gaan passen als in het vorige jaar. Om dit doel te bereiken zou Intel tabletfabrikanten financieel tegemoetkomen.

Hoewel Intel’s CEO Brian Krzanich vorige week liet weten dat hij verwacht dat de PC-markt zal stabiliseren, lijkt het erop dat Intel haar pijlen dit jaar op de tabletmarkt zal richten. De Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders zou haar Atom Bay Trail-chipset dit jaar in 40 miljoen tablets verwerkt willen zien. Dat is maar liefst vier keer zoveel als het aantal Intel-chips in tablets in 2013.

Om fabrikanten van tablets zover te krijgen dat ze de nieuwe Atom Bay Trail-chipset van Intel adopteren, werkt Intel met een vergoedingssysteem. Dit komt er in de praktijk op neer dat de tabletfabrikant een zak met geld krijgt wanneer besloten wordt om de chips van Intel te gebruiken.

Een reden hiervoor is dat de Atom Bay Trail-chipset naar verluidt minder functionaliteit bezit dan vergelijkbare chipsets. Dit betekent voor tabletfabrikanten dat zij extra onderdelen aan de chipset moeten toevoegen. De hiermee gepaard gaande kosten probeert Intel middels de betaling te vergoeden. Een nadeel van die extra onderdelen is ook dat de bewuste producten een grotere omvang zullen krijgen.

Met de beloningen probeert Intel haar achterstand op concurrent ARM in te halen. Momenteel is het merendeel van de tablets namelijk uitgerust met ARM-processoren. Mercury Research-analist Dean McCarron: "In feite doet Intel een investering waarmee ze haar trage introductie op de mobiele markt goedmaakt."

Meerdere analisten zien de toekomst van Intel op de tabletmarkt rooskleurig in. Het grote voordeel is dat door Intel’s beloningssysteem de financiële drempel voor tabletfabrikanten wordt weggenomen. De eerste Android-tablets die zijn voorzien met de 64bit Atom Bay Trail-chipset zullen volgens Krzanich in het tweede kwartaal van dit jaar hun opwachting maken.