Sony heeft in het begin van het vorige decennium de kans laten liggen om Apple’s Mac OS X aan te kunnen bieden op de eigen laptops. Niemand minder dan Apple’s oprichter Steve Jobs zou Sony’s toenmalige president een aanbod hebben gedaan.

In de jaren ’90 bestonden er verschillende computers die Mac OS op legale wijze konden draaien. Apple had enkele jaren een licentiesysteem waardoor fabrikanten de mogelijkheid kregen om Mac OS op hun eigen apparaten te plaatsen.

Toen Steve Jobs in 1997 zijn tweede periode bij Apple aanving, was dit licentieprogramma één van de eerste zaken die de nek om werden gedraaid. Omdat Jobs echter een fan was van Sony’s VAIO-producten, zou hij Sony in 2001 een aanbod hebben gedaan. Daardoor kon het Japanse bedrijf Mac OS X op diens computers plaatsen. Jobs liet destijds zelfs een VAIO zien waarop het besturingssysteem draaide.

De onderhandelingen liepen destijds echter op niets uit vanwege een slechte timing. Het Japanse merk was toen net klaar met de optimalisatie voor Windows van Microsoft en de verkoop daarvan begon juist aan te trekken. Sony wilde de relatie met Microsoft niet op het spel zetten.

Deze week werd bekend dat Sony de VAIO-afdeling mogelijk van de hand doet. Of de adoptie van Apple’s besturingssysteem daar iets aan had veranderd kunnen we alleen maar gissen.