Sony heeft vandaag bevestigd dat de VAIO-afdeling verkocht wordt aan een Japanse investeringsmaatschappij. Japan Industrial Partners (JIP) zal de afdeling in handen krijgen voor een onbekend geldbedrag.

Met de bevestiging komt een einde aan een stroom geruchten waarin de afdeling niet alleen aan JIP, maar ook Lenovo werd gekoppeld. Na de overname zal Sony vanzelfsprekend stoppen met het plannen, ontwerpen en ontwikkelen van computers en gerelateerde producten. De VAIO-lijn bestond sinds 1996.

Er zijn voor Sony verscheidene redenen geweest om de PC-tak van de hand te doen. Zo haalt het Japanse bedrijf de ingrijpende veranderingen in het landschap aan; Door de opkomst van smartphones en tablets is de PC-markt ingestort.

De verkoop van de VAIO-afdeling is voor Sony naar eigen zeggen de optimale oplossing om zich meer op de eigen mobiele producten te richten. Naar verwachting wordt de overeenkomst in juli definitief. Er worden 250 tot 300 Sony-werknemers overgeplaatst naar JIP en Sony wordt voor vijf procent eigenaar van de investeringsmaatschappij.