2min

De CEO van Apple, Tim Cook, heeft in een interview met de WSJ laten weten de gebruikerservaring van Android-tablets waardeloos te vinden, voornamelijk omdat de meeste applicaties opgerekte smartphone-apps zijn. Ook vergeleek hij Android met Europa.

Zijn uitspraken volgen op een vraag van de journalist of de smartphone-markt de PC-markt achterna gaat, waarin Apple een niche-speler is en met de smartphones zal worden. Cook laat weten dat hij niet verwacht dat Apple een niche-speler wordt op de smartphone-markt en vergelijkt de huidige concurrentiestrijd met Android, met de strijd die het jaren geleden met Windows voerde op de pc-markt. Een van de zaken die Microsoft met Windows beter voor elkaar had was het aantal applicaties, dat aantal bleef maar groeien, terwijl de Mac achterbleef en steeds meer applicaties verloor.

Met iOS is dat duidelijk anders en heeft Apple wel voldoende applicaties, op dit moment ongeveer 1 miljoen waarvan de helft is geoptimaliseerd voor de iPad. Volgens Cook heeft Android slechts 1000 applicaties die geschikt zijn voor tablets. Daar zit al een groot verschil, want de rest van de applicaties zijn opgerekte smartphone-apps en bieden een slechte gebruikerservaring.

Ook stelt hij dat Windows en iOS één besturingssysteem zijn, terwijl Android meer op Europa lijkt. Europa is volgens Cook een naam die voor de Amerikanen is bedacht die niet snapten dat Europa een hoop landen samen zijn maar niet zoals de Verenigde Staten, alle landen zijn juist erg verschillend. Android is ook verschillend en veel dingen, zo noemt hij als voorbeeld: "Hoeveel mensen hebben een Kindle en weten dat het Android is?". Ook noemt hij Samsung als voorbeeld die steeds meer software toevoegt bovenop Android. Hij noemt het verschil tussen iOS en Android als dag en nacht, de verschillen zijn te groot.

Voor degene die zijn eigen mening wil vormen:

Lees onze review over iOS 7.

Lees onze review over Android 4.4 KitKat.