2min

Microsoft zou intern een discussie aan het voeren zijn of het verstandig is om een functionaliteit in Windows Phone te bouwen zodat het mobiele besturingssysteem ook Android-apps kan draaien. Hiermee zou Microsoft in één klap het gat met Android op het gebied van apps kunnen dichten, maar daarmee is de kans groot dat de ontwikkeling van Windows Phone-apps zal stilvallen.

Microsoft ziet een gestage groei in het gebruik van Windows Phone, maar het echte succes blijft vooralsnog een beetje uit. Het bedrijf moet toezien hoe app-ontwikkelaars als eerste voor iOS en Android aan de slag gaan en dan pas voor Windows Phone, als ze al een Windows Phone-app ontwikkelen. Dat is een probleem want consumenten merken dat ook en zien dat als een groot obstakel om voor Windows Phone te kiezen.

Een oplossing zou kunnen zijn om Android-apps binnen Windows Phone toe te gaan staan. Daarmee wordt aan de ene kant het probleem opgelost maar aan de andere kant ontstaan er dan nieuwe problemen. Als Android-apps werken op Windows Phone hoeven ontwikkelaars geen Windows Phone-apps meer te ontwikkelen, dus de eigen identiteit van Windows Phone verdwijnt dan.

Ook heeft Microsoft een bepaalde stijl geintroduceerd met Windows Phone die ook verloren gaat als Android-apps naar Windows Phone komen. Andere nadelen zijn het feit dat de Java-engine om Android-apps uit te voeren een stuk zwaarder is dan Windows Phone en ook het nodige van de batterij zal vragen.

Er zijn dus een aantal grote voordelen maar ook een hoop nadelen en Microsoft lijkt nu te twijfelen aan het vervolg pad volgens ingewijden bronnen. In elk geval zal Android-ondersteuning niet in Windows Phone 8.1 zitten, waarmee het nog minimaal een jaar, waarschijnlijk zelfs langer zal duren voordat Android-apps binnen Windows Phone kunnen draaien.

Of Microsoft er dan ook goed aan doet om Android te gaan toepassen is de grote vraag, afgelopen weekend organiseerde Microsoft een ludiek evenement in de oude gevangenis van Rotterdam, waar app-ontwikkelaars zich 24 uur konden laten opsluiten om hun bestaande iOS en Android-apps om te bouwen voor Windows Phone. Uiteraard gebeurde dit onder begeleiding van allerlei technische mensen van Microsoft. Mogelijk moet MIcrosoft kijken of het dit soort evenementen meer kan organiseren of meer met beloningen te werken als bepaalde apps naar Windows Phone komen.

Er gaan ook geruchten dat Microsoft zou overwegen een eigen fork van Android te ontwikkelen om zelf goedkope Android-smartphones te kunnen ontwikkelen. Microsoft zou dan net als Amazon met een eigen versie van Android komen zonder de licentie en apps van Google. Nokia heeft die stap al gezet en lijkt binnenkort met een Android-smartphone te komen die enorm veel lijkt op Windows Phone maar wel met Android-apps werkt. Als Microsoft de overname van Nokia heeft afgerond komen ook deze producten in handen van Microsoft.