2min

Anonieme bronnen melden dat Microsoft zou werken aan ondersteuning voor Android-apps binnen Windows 10. Het zou mogelijk worden om Android-apps op Windows 10 te laten draaien. Hoewel dat technisch zeker niet onmogelijk is, is het wel de vraag of het een verstandige zet zou zijn.

Microsoft lanceert aankomende zomer Windows 10, het nieuwe besturingssysteem zal universeel worden en gaan werken op smartphones, tablets, laptops, desktops en zelfs de Xbox One. Apps die ontwikkelt worden voor Windows 10 zullen dan ook op al deze apparaten gaan werken, Microsoft zit echter met het probleem dat ontwikkelaars de voorkeur geven aan het ontwikkelen van apps voor Android en iOS. Daarna kijken ze een keer naar Windows.

De beschikbaarheid van apps binnen Windows laat daardoor nog weleens te wensen over. Microsoft heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd en veel grote apps zijn inmiddels beschikbaar voor Windows Phone. De kwaliteit van de apps is op Android en iOS echter nog steeds een stuk beter. Microsoft zou overwegen om het aanbod van apps op te lossen door simpelweg Android-apps binnen Windows mogelijk te maken.

Daarmee zouden Android-apps ook toegevoegd kunnen worden aan de Windows Store en zal het aanbod ongetwijfeld enorm snel kunnen groeien. Hoewel dat het probleem van het aanbod zal oplossen, zorgt het er waarschijnlijk wel voor dat ontwikkelaars helemaal geen apps meer gaan ontwikkelen voor Windows, omdat ze simpelweg de Android-app kunnen toevoegen.

Microsoft zou er ook nog voor kunnen kiezen om de Android-apps alleen mogelijk te maken op smartphones en niet op andere schermformaten. Of dat een goede oplossing is, is ook nog maar de vraag. Vooralsnog is het even afwachten of Microsoft inderdaad ondersteuning voor Android-apps gaat toevoegen en welke beperkingen daar aan komen te hangen. Vooralsnog weigert Microsoft de ondersteuning voor Android-apps te bevestigen, mocht Microsoft deze stap zetten dan zal het bedrijf dat ongetwijfeld snel bekend gaan maken. Eind april vind de BUILD-conferentie plaats voor ontwikkelaars, dat is het laatste moment waarop Microsoft een dergelijke aankondiging zal doen. Een andere mogelijkheid is dat Microsoft het overweegt maar nog even achter de hand houdt als plan b, mocht Windows 10 niet snel genoeg aanslaan bij gebruikers en ontwikkelaars.