HTC heeft twee nieuwe midrange smartphones gepresenteerd; de HTC Desire 816 en Desire 610. De 816 is volgens HTC een combinatie van design en geavanceerde functionaliteit, terwijl de 610 een complete multimedia-ervaring moet bieden.

Of de toestellen dat beeld daadwerkelijk invullen, zullen wij binnenkort in een review voor onze lezers gaan uitzoeken. Het zijn in elk geval twee nieuwe smartphones die de line-up van HTC weer wat versterken en daar zaten we stiekem wel een beetje op te wachten. Het was alweer even stil rond de Taiwanese fabrikant.

HTC Desire 816, de nieuwe 5,5 inch midrange phablet

De HTC Desire 816 is wat ons betreft een phablet, want deze beschikt over een scherm met een diagonaal van 5,5 inch. Dat is bij ons de grens waarop we iets een phablet noemen, HTC neemt dat woord echter niet in de mond. Het scherm beschikt verder over een 720p-resolutie, waarmee het aantal pixels per inch op 267 ligt, wat niet erg hoog is. Het toestel is verder voorzien van een quad-core Snapdragon 400-chip met een kloksnelheid van 1,6 GHz. Het werkgeheugen bedraagt 1,5GB en de opslagcapaciteit is 8GB, deze kan via micro SD worden uitgebreid met nog eens 128GB.

HTC heeft verder gekozen voor een 13 megapixel camera aan de achterzijde en een 5 megapixel camera aan de voorzijde. Het toestel beschikt daarnaast over 4G-ondersteuning, maar helaas niet over de laatste WiFi-technologie. Het ontwerp van het toestel is duidelijk geinspireerd op de HTC One, het huidige vlaggenschip van HTC dat alweer van januari 2013 dateert en waarvan komende maand de opvolger wordt aangekondigd. Het toestel komt in mei beschikbaar voor 399 euro. Een afbeelding van het toestel is boven dit artikel te vinden.

HTC Desire 610, smartphone met potentie

De HTC Desire 610 is daarentegen een stuk kleiner, met een scherm van 4,7 inch. Wederom betreft het een 720p-scherm met een resolutie van 1280 x 720. Doordat het scherm kleiner is, is het aantal pixels per inch ook hoger, dit komt uit op 312. Ook dit toestel is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 400, wederom een quad-core, maar de kloksnelheid ligt op 1,2 GHz. 4G-ondersteuning is ook hier aanwezig. Het werkgeheugen in dit toestel is 1GB en de opslagcapaciteit is 8GB, wederom uitbreidbaar met nog eens 128GB via microSD.

HTC heeft bij dit toestel gekozen voor een 8 megapixel camera aan de achterzijde en 1,3 megapixel aan de voorzijde. Verder geeft het Taiwanese bedrijf aan dat het toestel beschikt over HTC BoomSound en dat het toestel goed in staat is om foto’s te bewerken en ook automatisch video-highlights genereert. Ook dit toestel komt in mei beschikbaar, maar dan voor 299 euro.

Uiteraard beschikken beide toestellen over HTC’s eigen Sense-interface. Dit is de schil die HTC over Android heen legt. De Android-versie van beide toestellen is vooralsnog onduidelijk.

"Met de introductie van deze toestellen, luiden we een nieuw tijdperk in voor het middensegment", zegt Mark Moons, General Manager Western Europe. Hij vervolgt: "Met de HTC Desire 816 en de HTC Desire 610 stellen we onze klanten in staat te kiezen voor de hoogwaardige functionaliteit tegen een aantrekkelijke prijs, zonder daarbij in te leveren op kwaliteit. We maken het voor iedereen mogelijk te profiteren van een uitzonderlijke mobiele ervaring. De gebruiker kan daarbij zelf het toestel en de prijs kiezen, die het beste bij hem of haar past."

De HTC Desire 816 is redelijk uniek, maar de HTC Desire 610 is redelijk vergelijkbaar met de Moto G, qua schermgrootte scheelt het slechts 0,2 inch. Wel heeft de HTC Desire 610 een betere camera-resolutie met 8 megapixels, tegenover 5 megapixels. Maar daarvoor moet wel 1,5 keer (ongeveer 100 euro) zoveel betaald worden. De vraag is een beetje hoever de winkels straks onder de adviesprijs gaan zitten. Als het toestel voor 50 euro minder over de toonbank gaat dan de adviesprijs van 299 euro, dan heeft HTC met de Sense-interface en de kleine verbetering in de specs wel een goed prijspunt te pakken.