HTC heeft vandaag weer een nieuw toestel aan zijn assortiment toegevoegd, het gaat om de Desire 516. Een budget smartphone met een 5 inch scherm en ondersteuning voor twee sim-kaarten. Hierdoor kan het toestel bijvoorbeeld voor zowel privé als zakelijke doeleinde gebruikt worden. Wel moet de gebruiker er rekening mee houden dat dit toestel geen krachtpatser is.

HTC richt zich met de Desire 516 op de onderkant van de markt, het heeft dat ook gekozen voor een lichte chipset en een redelijk kale Android-versie. Zo heeft HTC ervoor gekozen niet de volledige Sense-skin op het toestel te plaatsen maar alleen de Blinkfeed. Wel is het jammer dat HTC als basisversie Android 4.3 heeft gebruikt voor dit toestel en niet Android 4.4, deze versie is geoptimaliseerd voor minder krachtige toestellen.

Als we kijken naar de hardware van Desire 516 dan zien we dat HTC heeft gekozen voor 5 inch scherm met een schermresolutie van 960 x 540 pixels (220 pixels per inch). Zoals eerder vermeld is het en dualsim-toestel. Aan de binnenkant is een Qualcomm Snapdragon 200 processor aanwezig, dit is een quad-core chip met een kloksnelheid van 1,2 GHz. Ter ondersteuning is er nog 1 GB aan werkgeheugen aanwezig en 4GB aan opslagcapaciteit. Dat is niet echt veel, maar gelukkig is dit nog wel uitbreidbaar via micro-SD. Verder heeft HTC gekozen voor een 5 megapixel camera aan de achterzijde en 2 megapixel camera aan de voorzijde. Het toestel moet het stellen zonder flitser en autofocus wat meestal resulteert in minder goede foto’s. Het toestel is voorzien van Bluetooth 4.0, WiFi b/g/n en 3G, helaas is er geen ondersteuning voor 4G aanwezig.

HTC probeert met dit toestel dus mee te doen aan de onderkant van de markt, dat is niet voor het eerst want enkele maanden geleden bracht het ook al de Desire 310 (review) op de markt die ook in deze prijsklasse valt maar met een adviesprijs van 10 euro minder. Het verschil tussen de Desire 516 en de Desire 310 is dat dit nieuwe toestel dualsim is, een scherm heeft wat 0,5 inch groter is en een hogere resolutie heeft, maar ook een compleet andere chipset aan de binnenkant. Hoewel de prijs van de toestellen dicht bij elkaar ligt lopen de specificaties redelijk uiteen.

Op voorhand is dan ook moeilijk te zeggen op welke fronten de Desire 516 beter is dan de eerder uitgebrachte Desire 310. De verschillen zullen ongetwijfeld niet enorm groot zijn, maar vermoedelijk is de accuduur van de Desire 516 een stuk beter, dat bleek namelijk het grootste manko aan de Desire 310 te zijn.

De HTC Desire 516 is over twee weken beschikbaar in het wit en het zwart voor een adviesprijs van 179 euro.