Ontwikkelaars zullen in staat zijn om de vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy S5 te gebruiken in hun applicaties. De scanner kan via een eigen SDK van Samsung worden aangesproken. De scanner kan gebruikt worden om de identiteit van een gebruiker te verifiëren.

Net als Apple deed met de iPhone 5S (review), heeft Samsung de Galaxy S5 (hands-on) met een vingerafdrukscanner uitgerust. Een groot verschil daarbij is dat Apple zichzelf vooralsnog het alleenrecht over het verificatieproces geeft, Samsung stelt de sensor direct open voor ontwikkelaars.

Ontwikkelaars kunnen via de SDK momenteel slechts vier handelingen uitvoeren: een verificatieproces in gang zetten, annuleren, verifiëren of de ingegeven afdruk klopt, of een nieuwe afdruk registreren.

Samsung beloofde tijdens de presentatie van de Galaxy S5 dat de vingerafdruk lokaal versleuteld wordt opgeslagen en nooit het apparaat zal verlaten. Er bestaat onrust over de beveiliging van de vingerafdrukken, dat is ook de reden dat Apple dit proces vooralsnog gesloten houdt.