Volgens interne bronnen zal de Samsung Galaxy S5 worden uitgerust met een vingerafdruksensor. In tegenstelling tot eerdere meldingen zal deze knop niet in het scherm, maar in de Home-knop onder het scherm zijn verwerkt.

Eerder gingen geruchten dat het volledige scherm zou functioneren als een vingerafdruksensor, maar dat wordt door de interne bronnen tegengesproken. De vingerafdruksensor zit onder het scherm en lijkt daarmee qua positionering identiek te zijn aan de Touch ID-sensor in de iPhone 5S (review).

De werking is echter anders. Bij de iPhone is het de bedoeling de vinger korte tijd op de sensor te plaatsen, waar de ontgrendeling bij de Galaxy S5 verloopt middels een verticale veeg over de knop. Dat moet tegen een "gemiddelde" snelheid gebeuren en de vinger mag niet nat of vies zijn. Dat laatste geldt ook bij de Touch ID-knop.

Samsung gebruikt opnieuw fysieke knoppen

Als de bronnen de waarheid spreken, betekent het ook dat er opnieuw fysieke knoppen onder het scherm zijn verwerkt. Samsung gaat daarmee tegen de voorschriften van Google in. De zoekgigant wil graag dat fabrikanten deze vervangen voor virtuele knoppen die op het scherm worden getoond.

Volgens dezelfde geruchten zal het ontgrendelen gebeuren middels één bepaalde vinger en kunnen er nog eens maximaal zeven andere vingerafdrukken geregistreerd worden om bijvoorbeeld individuele commando’s af te vuren of snelkoppelingen te openen.

Er gingen lange tijd ook geruchten over een irisscanner in de Samsung Galaxy S5, maar die geruchten zijn de laatste weken verstomd. Het lijkt erop dat deze technologie de lancering niet zal halen.

Samsung kondigt de Galaxy S5 naar verwachting aan tijdens het Mobile World Congress, er staat op 24 februari een persconferentie van het Koreaanse bedrijf gepland.