Iedereen die weleens een zware game heeft gespeeld op een laptop, weet dat je dit niet hoeft te doen zonder in de buurt van een stopcontact te zitten. Over het algemeen weten de meeste videokaarten in laptops je accu binnen een uur wel leeg te trekken tijdens het gamen. NVIDIA stelt daarvoor nu een oplossing in de nieuwe GeForce-chips verwerkt te hebben.

De nieuwe techniek zit verwerkt in de laatste GeForce-chips van NVIDIA maar moet ook worden geconfigureerd via een meegeleverde applicatie. Wat deze nieuwe techniek namelijk doet is de framerate van je game verlagen. Wat de meeste games doen volgens NVIDIA: "Is het gaspedaal aan de vloer solderen". De games proberen zoveel mogelijk prestaties uit de laptop te persen. Nu is dat in sommige gevallen ook wel nodig, maar er zijn ook games die net wat minder zwaar zijn en daardoor gewoon 100fps halen, terwijl je beeldscherm dat helemaal niet ondersteunt, daar komt NVIDIA Battery Boost om de hoek kijken.

Deze applicatie beheert en limiteert je processor, werkgeheugen en videokaart tot een door de gebruiker in te stellen aantal frames per seconde (FPS). Je kan bijvoorbeeld instellen dat een game niet meer dan 30fps mag halen als je op je accu werkt. De NVIDIA Battery Boost-technologie zorgt daar dan voor.

Door de framerate een beetje in de hand te houden, zou de accu in sommige gevallen twee keer zolang mee moeten kunnen gaan en dat komt het game-plezier weer ten goede. Het is een slimmigheidje van NVIDIA wat in sommige gevallen echt goed kan werken, maar zoals eerder vermeld zijn er ook games die met 30fps eigenlijk onspeelbaar zijn. Aan de andere kant is elke techniek die in staat is om wat accuduur te besparen mooi meegenomen.


NVIDIA heeft in de laatste GeForce-chips overigens niet alleen gekozen voor energiebesparing. Het bedrijf heeft ook de prestaties flink opgeschroefd. De laatste Haswell-chips van Intel waren grafisch een stuk sneller en NVIDIA laat even zien dat de losse videokaarten voor laptops echt van toegevoegde waarde kunnen zijn. De nieuwe videokaarten zijn volgens NVIDIA 15 tot 60 procent sneller. Met de nieuwe Maxwell-gebaseerde GeForce GTX 850 en GTX 860 moeten games speelbaar zijn in Full HD en met hoge kwaliteit. De duurdere Keplar-gebaseerde GeForce GTX 870 en GTX 880 moeten Full HD en ultra hoge kwaliteit kunnen halen.