1 min

Jolla heeft zijn belofte ingelost om Sailfish OS voor de Google Nexus 4 uit te brengen. Het besturingssysteem kan als ROM worden gedownload en op een systeem met de CyanogenMod geïnstalleerd worden. Het gaat echter wel om een eerste versie die nog veel mankementen kent.

Volgens Jolla is het niet verstandig om Sailfish OS op dit moment als dagelijks besturingssysteem te gaan gebruiken. De uitgebrachte versie kent nog verscheidene bugs, waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk is om een telefoongesprek te voeren en de USB- en Bluetooth-verbinding te gebruiken. De applicatiewinkel is tevens onbruikbaar.

Het installeren van Sailfish OS gebeurt door de Google Nexus 4 terug naar de fabrieksinstellingen te herstellen, CynogenMod 10.1.3 te installeren en dan een archiefbestand met Sailfish OS te installeren. Jolla heeft hiervoor een handleiding online geplaatst. Voor het installeren van updates moet het proces opnieuw doorlopen worden.

Jolla is van plan om Sailfish OS breed beschikbaar te stellen voor Android-gebruikers. Naast een volledige versie wordt het ook mogelijk om een launcher te installeren om in aanraking te komen met de ervaring die het besturingssysteem biedt. Jolla heeft een hele eigen denkwijze over de toekomst van mobiele apparaten.