Zoekgigant Google lijkt zich op te maken voor de aankondiging van Android TV, de indirecte opvolger van het geflopte Google TV-platform. Android TV is volgens interne documenten bedoeld om het vinden en bekijken van content zo eenvoudig mogelijk te maken.

Uit de documenten blijkt dat Google binnenkort op de proppen komt met een concurrent voor gevestigde producten zoals Apple TV en Roku. "Android TV is een entertainment-interface, geen computerplatform," staat in de documenten vermeld. "Alles draait om het vinden en bekijken van content met zo weinig mogelijk moeilijkheden."


Android TV zal niet Google’s eerste poging in de TV-markt betekenen. In 2010 lanceerde de zoekgigant Google TV. Daarvoor bestonden grote verwachtingen, ex-CEO Eric Schmidt beweerde bijvoorbeeld dat de software medio 2012 op minimaal de helft van alle TV’s in winkels zou staan. Zover kwam het echter nooit, Google TV werd een grandioze flop omdat de dienst complex en traag was, de besturing was bovendien erg ingewikkeld.

Google heeft deze problemen echter gesignaleerd en wil ze met Android TV wegpoetsen. De documenten melden dat Android TV gekenmerkt moet worden met termen als "filmisch, leuk, vloeiend, snel en eenvoudig." Ontwikkelaars moeten zich daarbij aansluiten door eenvoudige apps te ontwikkelen. De interface bestaat daarbij voornamelijk uit het bekende kaarten-uiterlijk dat Google al gebruikt voor Google+ en Google Now.

De kans is groot dat Google ervoor kiest om Android TV toe te lichten tijdens de Google I/O-beurs die op 25 en 26 juni plaatsvindt.