2min

Vandaag is de ondersteuning voor Windows XP afgelopen en worden de laatste beveiligingsupdates verspreid onder Windows XP-systemen. Voor veel mensen een reden om te gaan shoppen naar een nieuw besturingssysteem. Op basis van de cijfers van de onze prijsvergelijker kunnen we stellen dat Windows 7 hierbij maar liefst 2,5 keer zo populair is als Windows 8.

De afgelopen maand hebben we in onze prijsvergelijker een gestage groei gezien in de vraag naar besturingssystemen. Als we de cijfers over de afgelopen 31 dagen bekijken, dan zien we dat Windows 7 ongeveer 2,5 keer zo populair was als Windows 8. De interesse in Windows 8 en Windows 8.1 blijven ver achter op die van Windows 7. Als we de cijfers van gisteren bekijken, zien we zelfs dat Windows 7 maar liefst 3,5 keer zo populair is.

Veel shoppers kiezen voor een upgrade naar Windows 7 (review) in plaats van Windows 8 (Win 8 review, Win 8.1 review, Win 8.1 update 1 review). Ondanks dat Windows 8 nieuwer, veiliger, sneller en betrouwbaarder is, maar niet te vergeten ook langer wordt ondersteund door Microsoft, kiezen veel gebruikers toch voor Windows 7. Het Modern UI-startscherm kan veel gebruikers simpelweg niet bekoren of ze willen het gewoon niet (opnieuw) uitproberen.

De ondersteuning van Windows 7 loopt nog tot 14 januari 2020 en tot die tijd hebben gebruikers weer een systeem dat volledig wordt ondersteund door Microsoft. Voor Windows 8 loopt de ondersteuning tot 10 januari 2023. Microsoft gaat de verkoop van Windows 7 overigens wel staken dit jaar, op 31 oktober van dit jaar wordt Windows 7 officieel niet meer verkocht.

Veel mensen lijken toch te snappen dat het aflopen van de ondersteuning op Windows XP een serieus beveiligingsprobleem is, gezien de stijgende verkoop van Windows-licenties. Ook de ondersteuning van Office 2003 loopt vandaag af en hoewel dat niet zo uitgebreid in het nieuws is geweest, zien we ook een stijgende verkoop in Office 2013-licenties.

Lees ook: Vijf alternatieven voor Windows XP