2min

Er zijn nieuwe foto’s van Google’s modulaire smartphone Project Ara verschenen, hierin zijn verschillende mogelijkheden van het product te zien. Ook is goed te zien hoe groot de modules zullen worden. Later deze maand vindt de eerste ontwikkelaarsconferentie van Project Ara plaats.

De foto’s in dit artikel zijn deels afkomstig uit TechnologyReview en al eerder beschikbaar gestelde afbeeldingen. Dit geeft een goed totaalbeeld van wat we kunnen verwachten van Project Ara.


Zo is goed te zien hoe het skelet van een modulaire smartphone eruit ziet, ook is te zien dat er aan de achterkant ruimte is voor 8 blokjes in vier verschillende formaten. Aan de voorkant is ruimte voor nog eens twee blokjes, een daarvan is het scherm, de andere is een paneel over de hele breedte van de smartphone. Dat laatste paneel kan bestaan uit een frontcamera, speakers, fysieke knoppen of een combinatie daarvan. Het skelet kent in elk blokje een magnetische aansluiting waarmee stroom en data kan worden doorgegeven.

Google heeft inmiddels meer dan 100 mensen bij een tiental bedrijven aan het werk om de modulaire smartphone te ontwikkelen. De smartphone zal straks gewoon gaan draaien op Android, hoewel er softwarematig wel wat aanpassingen moeten worden gedaan, lijkt de uitdaging vooral bij de hardware te liggen.

Er is al veel interesse voor Google’s modulaire smartphone, in totaal hebben 3.328 mensen zich geregistreerd voor de eerste ontwikkelaarsconferentie van Project Ara, welke op 15 en 16 april wordt gehouden in Mountain View. Onder de registranten bevinden zich bedrijven die medische applicaties, camera’s, batterijen, beeldschermen en allerlei andere componenten ontwikkelen. Aangezien de bedrijven zich hebben ingeschreven voor de conferentie lijken ze serieuze interesse te hebben in het maken van modules voor Project Ara. Dit aanbod bepaalt uiteindelijk of Project Ara succesvol wordt of niet. Google is afhankelijk van derde partijen om voldoende modules aan te bieden waarmee je een smartphone kan bouwen.

Project Ara is origineel een project van Motorola, maar is door Google overgenomen. Motorola zal later dit jaar worden ingelijfd door Lenovo, als alle autoriteiten akkoord hebben gegeven. Project Ara blijft dan bij Google. Ook de bedenker van het Nederlandse Phonebloks is inmiddels actief voor Google. Hij liet vorige week een video zien van de status van het project.

Google heeft inmiddels ook een partner gevonden in 3D Systems, zij zullen de benodigde onderdelen gaan 3D-printen voor Google. Waarschijnlijk geldt dat voor zowel het skelet als de behuizing van alle modules.