2min

Inmiddels wachten we er al enkele jaren op, maar Google heeft tijdens Google I/O bekendgemaakt dat het volgend jaar echt gaat gebeuren, dan gaat Google de modulaire Project Ara-smartphone introduceren voor consumenten. Voor ontwikkelaars verschijnt de eerste versie al dit najaar.

Het was inmiddels al weer enige tijd stil rond Google’s modulaire smartphoneproject, maar er wordt nog steeds hard aan gewerkt en na de zomer kunnen ontwikkelaars met de toestellen aan de gang want dan stuurt Google de eerste ontwikkelaarsversies uit. In 2017 moet vervolgens het consumentenmodel van de modulaire smartphone gaan volgen.

Het eerste model stond op de planning voor 2015, maar is uiteindelijk nooit verschenen, Google was ontevreden over de betrouwbaarheid en de manier waarop de modules worden bevestigd. In het nieuwe ontwerp zijn er vijf of zes vakjes met onderdelen die kunnen worden vervangen. Eén grote rechthoek, twee kleine rechthoekjes en twee vierkantjes, waarvan één van de vierkantjes is op te delen in nog eens twee kleine rechthoekjes. Voor het verwisselen van modules hoeft de smartphone overigens niet te worden uitgeschakeld, wel zorgt Google voor een app waarin je moet aangeven dat je een onderdeel wilt loskoppelen.

In principe moet deze modulaire-smartphone ervoor zorgen dat je toestel veel langer meegaat, je kan namelijk elke zoveel maanden bepaalde onderdelen een upgrade geven, als je meer rekenkracht nodig hebt of een betere camera, kan je die module gewoon verwisselen. Voor extra accuduur voeg je gewoon een extra blokje toe. Het is allemaal enorm eenvoudig. Of het ook echt een succes gaat worden is natuurlijk nog maar de vraag, mensen zijn zich echter steeds bewuster van de kosten van een nieuwe smartphone en dat kan weleens in het voordeel werken van deze smartphone.