1 min

Tags in dit artikel

, ,

Investeerders van Samsung zijn begin 2011 vrijwel zeker misleid door verspreidde verkoopcijfers van Samsungs tablets. Beweerde werd dat in zes weken tijd 2 miljoen stuks van de originele Galaxy Tab verkocht zijn, maar uit documenten vanuit de rechtszaak met Apple blijkt dat dit vrijwel onmogelijk kan kloppen.

Al direct toen de cijfers werden gepubliceerd ontstond onrust omdat niet iedereen ze geloofde. Uit topgeheime documenten van Samsung uit februari 2012 blijkt dat er in het hele jaar 2011 nog geen miljoen tablets zijn verkocht in de Verenigde Staten. Deze documenten zijn afkomstig uit de rechtszaak tussen Apple en Samsung.

In het begin van 2011 had Samsung verschillende media en analistenbureau’s echter gemeld dat er in zes weken tijd 2 miljoen exemplaren van de Galaxy Tab zijn verkocht. Het gaat daarbij wel om wereldwijde cijfers.

Deze cijfers zijn bij de financiële cijfers van het eerste kwartaal van 2011 ook naar investeerders gecommuniceerd. Daardoor kregen zij een misvormd beeld van Samsung’s prestaties in de markt en ten opzichte van de concurrenten.

Samsung had in 2011 nog verschillende andere modellen op de markt gebracht, waardoor de claim dat 2 miljoen exemplaren verkocht zijn in de eerste zes weken erg overdreven lijkt gezien de totale verkoopcijfers uit de Verenigde Staten.

Met dergelijke praktijken zijn ook de recentere bekendmakingen van Samsung twijfelachtig te noemen. Zo beweerde de fabrikant eind 2013 dat er 800.000 exemplaren van de Galaxy Gear zijn verscheept terwijl media vlak daarvoor de verkoopcijfers op 50.000 stuks hadden geschat.