2min

Volgens de analist Peter Misek van Jefferies is Apple in onderhandeling met telecomproviders om het bedrag dat ze voor de iPhone 6 betalen met 100 dollar te verhogen. Apple denkt hier volgens Misek mee weg te komen omdat de concurrentie recentelijk nieuwe topmodellen heeft gepresenteerd, daar zat niks wereldschokkends bij.

Apple heeft nu al moeite om de concurrentie aan te gaan met veel goedkopere Android-smartphones, de vraag is of een prijsverhoging niet een nog groter negatief effect zal hebben op Apple’s marktaandeel. Als Apple inderdaad denkt er mee weg te kunnen komen omdat veel concurrenten allemaal al een topmodel hebben gepresenteerd, dan is het duidelijk dat Apple alleen Samsung als een echte concurrent ziet. LG moet namelijk nog een nieuw topmodel introduceren en Sony komt elke 6 maanden met een nieuw topmodel.

Misek stelt dat het gebrek aan onderscheid in het high-end aanbod wel degelijk een reden kan zijn dat Apple de prijs kan verhogen zonder klanten te verliezen. "Als het aanbod in nieuwe topmodellen aan het einde van het jaar beperkt is, willen de telecomoperators de iPhone niet mislopen. Want dat kost ze dan klanten, ze zullen er dan alles aan doen om de iPhone te kunnen verkopen waardoor ze mogelijk ook 100 dollar meer gaan betalen voor een iPhone 6." Het risico van de prijsverhoging komt vervolgens vrijwel volledig bij de telecomoperators te liggen, aangezien Apple ze dan al verkocht heeft.

Wat de consument vervolgens merkt van de prijsverhoging is van te voren moeilijk in te schatten. Dat de iPhone duurder wordt in combinatie met een abonnement staat dan wel vast, maar of de operators de volledige 100 dollar zullen doorberekenen of zelf met minder winst genoegen nemen zal dan moeten blijken. Ook is het vraag hoe Apple omgaat met de koersverschillen: wordt die 100 dollar in Europa simpelweg 100 euro, of eerder het omgerekende bedrag van ongeveer 75 euro?

Apple zelf heeft uiteraard nog niets bekendgemaakt over de volgende iPhone, of er inderdaad een prijsverhoging komt is vooralsnog dus gewoon afwachten.