Australische eigenaars van een iPad, iPhone of Mac worden lastiggevallen door hackers die hun apparaten via Apple’s Find my iPhone-programma weten te hacken. Apple’s officiële ondersteuningsforum wordt overspoeld door meldingen van gebruikers.

Op het forum wordt gemeld dat gebruikers via Find my iPhone een melding te zien krijgen, zoals: "Device hacked by Oleg Pliss". Van sommige gebruikers wordt geëist dat ze 50 dollar overmaken naar een PayPal-account, zodat het apparaat weer wordt vrijgegeven.

"Geen ontgrendelcode, geen toegang"

Sommige mensen melden dat ze ondanks de melding hun apparaat zelf konden ontgrendelen. Het lijkt erop dat het gaat om mensen die hun toestel van een ontgrendelcode hebben voorzien. Anderen zoeken hulp bij Apple en telecomproviders om weer toegang te kunnen krijgen.

Het is op het moment van schrijven onduidelijk hoe de hack kan plaatsvinden en waarom het bovendien alleen in Australië gebeurt. Het is mogelijk dat de hackers een lijst met accounts en wachtwoorden hebben bemachtigd. Dat hoeft overigens geen lijst van Apple zelf te zijn, omdat veel mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende diensten.

Beveiligingsexperts raden gebruikers aan om tweestapsverificatie in te schakelen om zich te beschermen tegen deze hack. Apple biedt die optie in onze regio echter nog niet.

Apple heeft nog geen reactie gegeven op de meldingen. PayPal heeft al aangegeven dat gebruikers hun geld kunnen terugkrijgen wanneer ze een PayPal-account al hebben betaald om hun toestel te laten ontgrendelen.