2min

Google had al een smartphone waarmee de wereld en de omgeving om je heen kan worden vastgelegd in 3D. Nu heeft de techgigant ook een tablet onthuld met deze functionaliteit. De tablet lijkt een stuk belangrijker te worden dan de smartphone, van de tablet worden er duizenden gemaakt en van de smartphone slechts 200. De tablet maakt deel uit van een ontwikkelingskit die later dit jaar is te krijgen voor 1024 dollar.

Met de apparaten uit Google’s Project Tango is het mogelijk om een omgeving te scannen in 3D. Deze omgeving kan vervolgens voor diverse toepassingen worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor navigatie binnen een gebouw of park, maar ook om bijvoorbeeld echte gebouwen en omgevingen te gebruiken in games. De echte mogelijkheden worden eigenlijk pas duidelijk als Google de tablet gaat verkopen en ontwikkelaars ermee aan de slag gaan.

De tablet die Google heeft ontwikkeld beschikt over een 7 inch scherm, een Tegra K1 processor van NVIDIA, 4GB aan werkgeheugen, 128GB aan opslagcapaciteit en 4G-connectiviteit. Veel belangrijker zijn echter de camera en diepte sensor die in staat zijn om een scan van de omgeving te maken.

Het scannen van 3D-omgevingen is nog relatief nieuw en Google maakt het nu vooral erg betaalbaar. De tablet kost slechts 1024 dollar en daarmee kan elke ontwikkelaar ermee aan de gang. Vooralsnog mikt Google vooral op het in kaart brengen van grote publieke gebouwen zodat er beter genavigeerd kan worden, maar de mogelijkheden zijn veel groter. Dat Google met een tablet zou komen was al geen verassing meer, vorige maand schreven we daar al over op basis van bronnen bij de WSJ.

De werking van de tablet is te zien op onderstaande video, deze is gemaakt met een Project Tango smartphone.