1 min

Microsoft heeft met Windows 8 veel tegenslagen te verduren gehad. Het bedrijf moest bovendien meer dan eens terugkomen op beslissingen die bedoeld waren om gebruikers met een touchscreen beter te bedienen. Met Windows 9 wil Microsoft meer onderscheid maken tussen gebruikers met en zonder een touchscreen.

Windows 8 was in eerste instantie duidelijk erg gericht op het gebruik met een touchscreen. Hoewel Microsoft de gebruikers zonder zo’n scherm absoluut niet vergeten was, zijn er na verloop van tijd toch duidelijke wijzigingen doorgevoerd die deze gebruikers een betere ervaring moesten leveren. Microsoft zou met Windows 9 vooral de aanhangers van Windows 7 weer voor zich willen winnen.

Met de volgende grote release van Windows zal Microsoft er volgens bronnen van Mary Jo Foley voor zorgen dat het besturingssysteem zich nog beter aanpast aan het schermtype. Wanneer Windows 9 bijvoorbeeld op een laptop of desktopsysteem wordt opgestart, zal het in een klassieke desktopmode draaien. Hybride apparaten zullen volgens Foley de mogelijkheid krijgen om te wisselen tussen de twee modes, mits een muis en toetsenbord zijn aangesloten.

Wanneer het systeem draait op een smartphone of tablet wordt juist de Modern UI-interface gebruikt en is de desktopmode überhaupt niet toegankelijk. Windows 9 zou opnieuw ondersteuning bieden voor ARM-processoren en voor het eerst ook bedoeld zijn voor gebruik op smartphones.

Microsoft geeft in later dit jaar waarschijnlijk een vroege versie van Windows 9 vrij, de uiteindelijke versie wordt in de lente van 2015 verwacht.