3min

Windows 9 zal er volgens bronnen van Neowin niet zo uitzien als Windows 8, maar ook niet zoals Windows 7. Microsoft kiest wederom voor een nieuwe route, die vooral gericht zal zijn op productiviteit. De nieuwe versie van Windows draagt momenteel nog de codenaam Treshold en zal zijn opwachting maken op desktops, laptops, tablets, smartphones en zelfs de Xbox.

Microsoft kiest onder leiding van de nieuwe CEO, Satya Nadella, wederom een nieuwe weg. Dat is althans wat de bronnen van Neowin ons doen geloven. Er is afscheid genomen van oud-CEO Ballmer en zijn visies, nu wordt er volgens de visie van Nadella gewerkt en die is vooral gericht op productiviteit.

Modern UI blijft

Voor smartphone- en tablet-gebruikers zal er waarschijnlijk niet extreem veel gaan veranderen. Zij blijven werken met een versie van de Modern UI-interface, het startscherm met tegels. Wel zal het uiterlijk op de schop gaan en kiest Microsoft voor dezelfde weg als Apple en Google: het wordt allemaal wat platter en er komen wat minder opvallende animaties.

Voor smartphones en kleine tablets zal de nieuwe versie van Modern UI de enige zijn, voor grote tablets zal ook de desktopomgeving beschikbaar blijven. Voor laptops en desktops is de desktop-omgeving de standaardomgeving. Wel melden bronnen dat de desktopomgeving van Treshold niet te vergelijken is met die van Windows 7 of Windows 8. In Windows 7 en 8 lijken de desktopomgevingen nog redelijk veel op elkaar, dat is met Windows 9 straks zeker niet het geval.

Onherkenbare en interactieve taakbalk

Zo zou de taakbalk een flinke opknapbeurt krijgen en niet langer staat deze vol met statische iconen. In plaats daarvan zouden hier een soort interactieve tegels staan, waarop te zien is wat er op dat moment gebeurt in een applicatie. Nu is het zo dat als je een applicatie hebt geminimaliseerd en je wilt weten waar de applicatie mee bezig is of hoever een proces gevorderd is, je deze moet openen. Straks zou je dat in één blik moeten kunnen zien, zonder de applicatie opnieuw te openen.

Verder zou Microsoft de persoonlijke assistent Cortana hebben toegevoegd aan de taakbalk. Cortana is geïntroduceerd met Windows Phone 8.1 en is pas in enkele talen beschikbaar. Nederlands hoort daar helaas niet bij. Of dat in de nabije toekomst gaat veranderen is nog onduidelijk. Tot slot het startmenu: terug van weggeweest. Het menu heeft een opfrisbeurt gekregen, maar is nog wel deels vergelijkbaar met de variant uit Windows 7.

De Modern UI-apps zouden in Windows 9 ook in staat zijn om op de desktop te draaien. In eerste instantie werd verwacht dat Microsoft daar een rand omheen zou zetten en een statusbalk aan toe zou voegen. Dat heeft het bedrijf niet gedaan, de apps worden zonder balken en randen weergegeven, maar wel zijn de minimalisatie- en sluitknop toegevoegd.

Cloud, mobiele apparaten en productiviteit staan voorop

Of de nieuwe versie van Windows ook Windows 9 gaat heten is nog onduidelijk. Nadella is nu de CEO van het bedrijf en hij heeft al meerdere keren laten weten dat de cloud en mobiele apparaten voorop staan, in combinatie met het verbeteren van de productiviteit. Daarom brengt Microsoft verschillende apps nu ook naar andere platformen. Microsoft wil belangrijk zijn in de productiviteit van mensen en bedrijven.

Gisteren werden tijdes het partnerevenement van Microsoft in Washington DC kort stilgestaan bij de nieuwe versie van Windows, daar werd medegedeeld dat de Enterprise-kant een grote update krijgt. De kans is dus groot dat er veel cloudintegraties binnen Windows komen, alsook koppelingen met Azure.