2min

De toekomst van Windows blijft ons bezig houden, zo ook Microsoft-volger Mary Jo Foley en de Russische hacker WZor. Er zijn verschillende theorieën die door bronnen worden aangeleverd, zo zou Microsoft nadenken over Windows 9 in abonnementsvorm, in plaats van eenmalige aanschaf en een gratis Windows 9-versie zonder desktop. Op papier zijn al deze mogelijkheden echter goed denkbaar, wat het werkelijk wordt weet alleen Microsoft op dit moment.

Begin deze maand bracht Microsoft een grote update uit voor Windows 8.1 (review), deze update zorgde voornamelijk voor betere ondersteuning voor het toetsenbord en de muis. Ook starten laptops en desktops voortaan direct door naar de desktopomgeving. Volgens zowel Foley als Wzor verschijnt er na de zomer opnieuw een flinke update, waarschijnlijk Windows 8.2.

In Windows 8.2 zal het startmenu terugkeren, maar wel in combinatie met de tegels van het startscherm. Volgens Wzor zullen ook de Windows Store-apps vanaf Windows 8.2 kunnen draaien in een venster op de desktopomgeving. Volgens de bronnen van Foley zal dit nog niet mogelijk zijn in Windows 8.2, maar pas in Windows 9. Ook over de komst van Windows 8.2 zijn ze het niet eens. Foley verwacht Windows 8.2 in augustus, Wzor pas in september.

Er zijn ook zaken waar ze het wel over eens zijn op basis van hun bronnen. Zo zal het aantal SKU’s (productcodes) voor Windows 9 opnieuw op de schop gaan. Over de reden hiervan zijn de twee het dan weer niet eens. Wzor stelt dat Microsoft een versie van Windows zal introduceren in een abonnementsvorm, net als Office 365, waarbij je maandelijks of jaarlijks betaalt en zo altijd over de meest recente versie kan beschikken. Volgens Foley zal Microsoft een gratis Windows-versie zonder desktop introduceren, er komt dan ook een versies met desktop, maar daarvoor moet dan worden betaald.

Op papier zijn ook beide opties mogelijk, waarbij de abonnementsvorm meer bedoeld is voor zakelijke gebruikers, de Pro-functionaliteiten komen alleen verkrijgbaar is in een abonnementsvorm. Hoe het ook zij, Microsoft is al druk bezig met de opvolger van Windows 8. Windows 9 moet in het voorjaar van 2015 beschikbaar komen. Op de Techzine-redactie verwachten we dat Windows 9 nog dichter naar mobiel en de cloud zal kruipen, uiteindelijk is de nieuwe slogan cloud and mobile first.