2min

Volgens WinBeta kiest Microsoft ervoor om in Windows Treshold, de opvolger van Windows 8, te werken met één duidelijke interface. Waar je bij Windows 8 gebruik kan maken van zowel de Modern UI (tegeltjesscherm) als met de desktop-omgeving is dat bij Windows 9 verleden tijd. Daar werk je of me de destkopomgeving of met Modern UI.

Alle desktops en laptops krijgen in Windows 9 (Treshold) automatisch de desktopomgeving omdat die beschikken over een toetsenbord en in niet alle gevallen over een touchscreen. De desktopomgeving van Windows Treshold zal veel weg hebben van de desktopomgeving van Windows 7 maar er is wel sprake van een duidelijke doorontwikkeling. Zo wordt het vernieuwde startmenu ook deels uitgerust met tegels en doet de Windows Store ook zijn intrede op de desktopomgeving. De Windows Store apps kunnen straks ook in een venster binnen de desktopomgeving draaien, waardoor de Windows Store toch van toegevoegde waarde blijft. Het is echter niet langer mogelijk om vanuit de desktopomgeving de Modern UI te openen.

Voor alle andere apparaten, voornamelijk tablets, geldt een ander verhaal. Op deze apparaten verdwijnt de desktopomgeving in zijn geheel. Deze apparaten maken straks gebruik van Modern UI en moeten het stellen met de apps uit de Windows Store. Het zal waarschijnlijk niet langer mogelijk zijn om desktop-apps te draaien op deze apparaten. Microsoft zal alle belangrijke apps die het zelf ontwikkeld ook in Modern UI beschikbaar maken.

De grote vraag is natuurlijk wat er met de apps van derden gebeurd. Microsoft kan alle ontwikkelaars verplichten hun apps te ontwikkelen voor de Modern UI en toe te voegen in de Windows Store, maar het kan ook zijn dat de desktopomgeving niet zichtbaar aanwezig is, maar wel technisch om bepaalde applicaties toch uit te voeren. Waarschijnlijk wordt 30 september meer duidelijk, dan gaat Microsoft naar verluidt de nieuwe Windows-versie presenteren.