1 min

DisplaySearch meldt op basis van onderzoek dat de kosten om AMOLED- en LCD-schermen maken nu nog in het voordeel is van de laatste categorie. Op dit moment zijn AMOLED-schermen nog 10 tot 20 procent duurder om te maken. Dat gat gaat volgens DisplaySearch in de komende twee jaar verdwijnen, uiteindelijk zullen AMOLED-panelen goedkoper worden.

De productieprocessen voor AMOLED-schermen worden steeds beter en daardoor ook het rendement bij de productie. Op dit moment is een 5 inch AMOLED-scherm met een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels ongeveer 16 procent duurder dan een LCD-scherm met dezelfde specificaties.

De verwachting is dat als de yields 90 procent bereiken, het goedkoper is om een AMOLED-scherm te maken dan een LCD-scherm. Ook mede doordat de materiaalkosten voor OLED ook steeds lager worden. Het behalen van die 90 procent zou inmiddels binnen handbereik zijn.

Het onderzoek van DisplaySearch is toegespitst op de productie van AMOLED-schermen voor smartphones, voor tablets of nog grotere apparaten zoals laptops is dit ongetwijfeld niet van toepassing. Samsung heeft recent pas voor het eerst een breed beschikbare line-up van AMOLED-tablets op de markt gebracht, de nieuwe Samsung Galaxy Tab S-tablets. Een review over deze tablet en het bijbehorende scherm is inmiddels op Techzine te lezen.