2min

Er zijn twee nieuwe screenshots opgedoken, waarop Windows 9 te zien zou zijn. De ene screenshot toont het startmenu dat zijn herintrede zal doen, de andere laat de Windows Store in de desktopomgeving zien.

Microsoft toonde het nieuwe startmenu in april, tijdens een presentatie voor ontwikkelaars. Met de komst van Windows 8 werd het menu naar de eeuwige jachtvelden verbannen ten faveure van de nieuwe Modern UI, maar dat leverde de softwaregigant veel commentaar op. Na eerst met Windows 8.1 al de startknop terug te brengen komt in een toekomstige versie van Windows ook het startmenu terug, weliswaar in aangepaste vorm.


In de screenshot van het startmenu is te zien dat het menu qua uiterlijk nauwelijks is veranderd ten opzichte van hetgeen Microsoft al eerder toonde. Wel zien we nu ook de live tegels uit de Modern UI in werking. Het lijkt erop dat de rechterzijde van het startmenu vrij in te delen zal zijn voor gebruikers.

In sommige ontwikkelversies van Windows 9 zou het startmenu ook de mogelijkheid bieden om op een volledig scherm te openen, waarmee de Modern UI dus nog wel een plekje toebedeeld krijgt. Op de screenshots staat overigens Windows 8.1 Pro vermeld, maar dit is slechts een tijdelijke aanduiding totdat de naam van het besturingssysteem definitief wordt.


De tweede screenshot toont de Windows Store, welke in huidige versies van Windows 8 niet op de desktop kan draaien. Dit is dus een aanduiding van hoe Modern UI-apps op het bureaublad kunnen draaien en eruit zullen zien.

De volgende grote versie van Windows wordt begin 2015 op de markt verwacht, ook Windows Phone en de Xbox One zullen naar verluidt een grote update ontvangen. Mogelijk wordt het weinig succesvolle Windows RT dan in Windows Phone geïntegreerd, waarbij de desktopmode komt te vervallen.