2min

Google werkt inmiddels al geruime tijd aan de Google Glass en heeft inmiddels een tweede prototype uitgebracht. Wanneer Google Glass echt breed beschikbaar komt is nog onduidelijk, maar er is nu ook concurrentie van een andere fabrikant. Lenovo heeft een prototype getoond van een eigen smartglass. Mogelijk brengt dit de ontwikkeling van de smart glass in een stroomversnelling.

Veel smartphone-fabrikanten werken inmiddels ook aan zogenaamde wearables, waarbij ze zich vooral richten op het maken van smartwatches en smartbands. Een eenvoudige vraag is wat daarna gaat komen, waarschijnlijk de slimme bril zoals de Google Glass. Lenovo heeft nu ook een eigen slimme bril getoond die het in ontwikkeling heeft, qua uiterlijk heeft de bril veel weg van de Google Glass. Een groot verschil zou echter zijn dat Lenovo nog werkt met een accu die in de nek ligt. Lenovo lijkt dus nog niet zover als Google te zijn. Microsoft en Samsung lijken ook aan een smartglass te werken.

De bril maakt onderdeel uit van Lenovo’s nieuwe NBD-platform. Dit platform is opgericht om externe ontwikkelaars en fabrikanten te helpen met het maken van bijvoorbeeld wearables, maar ook andere producten. Lenovo ziet de mogelijkheden van de "Internet of Things", waarbij elk apparaat met een stekker of accu in de toekomst verbonden wordt met het internet, maar realiseert zich ook dat Lenovo al die producten nooit zelf kan maken of bedenken. Daarvoor is het NBD-platform, via dat programma wil Lenovo andere fabrikanten en ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om ook producten te ontwikkelen. Vanuit het NBD-platform kan Lenovo ondersteuning bieden bij productie, onderzoek, logistiek of gewoon financiering. Vooralsnog richt het NBD-platform zich nog echt op de Chinese markt, maar een bedrijf als Lenovo kan het platform in de toekomst makkelijk internationaal uitbreiden.

De eerste bedrijven hebben zich al aangesloten bij het NBD-platform. Zo wil de Amerikaanse smart glass fabrikant Vuzix een smart glass uitbrengen in China via Lenovo. Deze bril moet in augustus in de verkoop gaan voor zo’n 1300 dollar. Ook het Duitse Luftmed brengt via het NBD-platform een luchtzuiveringssysteem op de markt in China, dit apparaat kan met een smartphone bedient worden.