2min Devices

‘Microsoft wil charmsbar schrappen voor desktop-gebruikers’

Zowel bronnen van Winbeta.org als Neowin melden dat Microsoft overweegt om de charmsbar aan de rechterzijkant van het scherm te schrappen voor desktop-gebruikers. Voor tablet-gebruikers zal de charmsbar wel gewoon blijven bestaan. Het is echter nog niet duidelijk hoe Microsoft het schrappen van de charmsbar gaat opvangen voor dekstop-gebruikers.

Microsoft liet vanmorgen weten dat er geen grote tweede update voor Windows 8.1 meer komt. Ook lijkt een update naar Windows 8.2 niet meer op het programma te staan. In plaats daarvan is Microsoft al druk bezig met Windows Treshold, deze versie gaat waarschijnlijk Windows 9 heten en verschijnt mogelijk begin volgend jaar.

In Windows Treshold moeten een aantal veranderingen worden doorgevoerd om het grote publiek weer warm te krijgen voor Windows. Zo keert onder meer het startmenu terug in de desktop-omgeving. Wel in een nieuw jasje waarin ook ruimte is voor de tegels uit het startscherm voor Windows 8. Dat startscherm zal voor tablet-gebruikers overigens gewoon blijven bestaan.

Verder zullen de Windows Store-apps straks ook op de desktop kunnen draaien en komt er waarschijnlijk een nog betere integratie met smartphones en de cloud. Nu is echter ook duidelijk aan het worden dat Microsoft de charmsbar aan de rechterzijkant wil gaan schrappen voor desktop-gebruikers. Deze balk komt te voorschijn als je met je muis in de linkerbovenhoek gaat staan en naar beneden beweegt. Of gewoon door op een touchscreen vanaf de rechterzijkant naar binnen te vegen.

Deze charmsbar moet voor tablets behouden blijven maar voor desktop-gebruikers worden geschrapt. Hoe Microsoft de functies in deze bar terug brengt is nog onduidelijk. Mogelijk in het oude startmenu wat weer terugkomt of via een extra knop in het venster.

Ook is er nog steeds een gerucht dat Microsoft overweegt om Windows 9 gratis weg te geven aan Windows XP, Vista en 7-gebruikers. Microsoft zou het marktaandeel van oude Windows-versies snel terug willen dringen zodat de Windows Store een belangrijke functie krijgt en ontwikkelaars deze gaan omarmen vanwege het grote aantal gebruikers.

Bron:Neowin