2min

Google heeft vandaag nieuwe cijfers gepubliceerd over het gebruik van Android. Daaruit blijkt dat inmiddels 20,9 procent van alle Android-gebruikers gebruik maakt van de laatste versie, Android 4.4 KitKat. Daar staat tegenover dat 51,4 procent nog gebruik maakt van een Android-versie die ouder is dan twee jaar.

Eens per maand publiceert Google cijfers over het gebruik van Android, elke maand zien we dat de nieuwste versie groeit en het aandeel van de oudere versies kleiner wordt. Zo ook deze maand als we de cijfers vergelijken met die van juli. In vergelijking tot de cijfers van vorige maand is Android 4.1 Jelly Bean nu ouder dan twee jaar, waardoor het aandeel van toestellen met een Android-versie jonger dan twee jaar flink is gedaald, van 75 procent naar 48,6 procent.


Als we de cijfers nader bestuderen zien we dat Android 4.1 in absolute aantallen het grootste aandeel heeft met 26,5 procent, daarna volgt de meest recente versie Android 4.4 Kitkat met 20,9 procent. Android 4.2 is goed voor 19,8 procent.

Uit de cijfers blijkt ook dat er nog steeds een groot aantal (13,6 procent) verouderde toestellen in omloop zijn met Android 2.3 Gingerbread, deze versie is inmiddels al ruim drie jaar oud en het gebruik hiervan daalt nauwelijks. Google probeert fabrikanten er steeds meer toe te bewegen sneller hun toestellen van updates te voorzien, daarvoor hanteert het nu ook strengere regels. Dit najaar komt Google met Android L, de nieuwste versie van Android waarbij het hele mobiele besturingssysteem flink op de schop is gegaan, zowel qua uiterlijk als technisch. Grote vraag is wat dat voor impact zal hebben op het updaten van verouderde toestellen, of Google de fabrikanten zover krijgt snel te updaten of dat veel toestellen geen update zullen krijgen naar Android L.