2min Devices

‘Windows 9 preview eind september beschikbaar voor iedereen’

De bekende Microsoft-watcher van ZDNet, Mary Jo Foley, meldt op basis van meerdere betrouwbare bronnen dat Microsoft eind september of begin oktober met een publieke preview versie van Windows Treshold zal komen. Windows Treshold is de codenaam voor de nieuwe Windows-versie die waarschijnlijk Windows 9 zal heten. De definitieve versie moet vervolgens in het voorjaar van 2015 verschijnen.

Windows Treshold is de volgende grote Windows-versie, na Windows 3.11, 95, 98, ME, 2000, XP, Vista, 7, 8/8.1, krijgen we nu waarschijnlijk Windows 9. Mary Jo Foley van ZDNet laat weten dat Microsoft eind september, of als dat niet haalbaar is begin oktober, met een technische preview versie komt van Windows Treshold, het zou hierbij gaan om een publieke preview die voor iedereen beschikbaar is. Een van de belangrijkste voorwaarden voor deze preview zou zijn dat gebruikers verplicht worden om meerdere keren per maand automatisch updates te te installeren.

Wat tot op heden duidelijk is geworden is dat Windows 9 wat meer teruggaat naar de oude vertrouwde desktop-omgeving, waar Microsoft met Windows 8 eigenlijk een beetje afscheid van wilde gaan nemen. In Window 9 keert ook het startmenu weer terug dat veel gebruikers toch bleken te missen in Windows 8 en 8.1. Wel wordt het startmenu vernieuwd en zullen er ook tegels in komen te staan. Het vernieuwde startmenu met alle tegels van Windows 8 blijft overigens wel gewoon bestaan voor bijvoorbeeld tablets. Op desktops en laptops komt de desktop dus min of meer terug, maar zal de taakbalk vernieuwd worden en zullen de Windows Store applicaties in een venster op de desktop gaan draaien. De Windows Store is namelijk een essentieel onderdeel van Microsoft zijn toekomstvisie.

Verder verdwijnt waarschijnlijk de charmsbar en krijgt Windows ondersteuning voor meerdere virtuele desktop omgevingen, wordt de persoonlijke assistent Cortana ook beschikbaar voor Windows en zou het bedrijf overwegen om Windows 9 gratis aan te bieden aan mensen met een Windows XP, Vista en 7 licentie, omdat Microsoft versneld afscheid zou willen nemen van de oude besturingssystemen.

Bron:ZDNet