Apple lijkt de nieuwe iPhones en iPads te gaan leveren met een herontworpen Lightning-kabel. Bij die kabel is niet alleen het einde dat in het iDevice moet omkeerbaar, maar ook de andere zijde past op twee manieren in een poort.

Iedereen die wel eens een USB-kabel gebruikt zal bekend zijn met het fenomeen superposition. Je wilt de kabel erin steken en het past niet, je draait hem om en het past nog steeds niet, je draait hem weer om en het past ineens wél. Apple heeft dit fenomeen met de Lightning-aansluiting al half de nek omgedraaid en lijkt dat nu in zijn geheel te willen doen.

Er zijn meerdere afbeeldingen uitgelekt, zoals bovenstaande. Daarop zien we links een normale kabel en rechts een bijzondere USB-kabel waarbij de aansluiting subtiel is aangepast zodat deze op twee manieren in een poort past. Door de contacten niet aan één zijde maar in het midden te plaatsen kan de kabel makkelijk in poort worden gestoken. Het is op dit moment wel de vraag hoe stevig de kabel is.

Apple heeft begin 2013 ook een patentaanvraag ingediend, waarin dezelfde aansluiting te zien is. In deze aanvraag is de lezen dat de aansluiting compatibel is met alle huidige USB-poorten op volledige grootte.


Er wordt overigens ook gewerkt aan een nieuw type USB-kabel waarbij beide zijdes omkeerbaar zijn, het nadeel van die nieuwe standaard is dat de poorten ook anders zijn waardoor alle huidige hardware incompatibel is en adapters nodig zijn.