2min

De organisatie die verantwoordelijk is voor de USB-standaard heeft bekendgemaakt dat de nieuwe USB-stekker klaar is om in productie genomen te worden. De nieuwe stekker heeft een identieke boven- en onderkant waardoor het niet langer uitmaakt hoe je de stekker in de poort steekt. Dit zal bij gebruikers een hoop frustratie schelen, daarnaast vervangt de nieuwe stekker alle bestaande stekkers.

Waarom het zolang heeft moeten duren is onduidelijk, maar de organisatie verantwoordelijk voor de USB-standaard heeft eindelijk een nieuwe stekker die in productie genomen kan worden aangekondigd. Deze nieuwe stekker vervangt de normale USB-stekkers, maar ook de mini- en micro-USB-stekkers. Met de nieuwe stekker maakt het ook niet meer uit hoe je de stekker in de poort steekt, deze is namelijk omkeerbaar. Hij past als het ware ook ondersteboven in de poort, iets wat nu onmogelijk is. De nieuwe stekker lijkt dus enigszins op de Lightning-stekker van Apple, die ook omkeerbaar is.

Helaas is het wel zo dat de nieuwe stekker niet compatibel is met bestaande USB-poorten, de komende tijd zullen behalve de USB-kabels dus ook de USB-poorten vervangen moeten worden op nieuwe apparatuur. Er zullen tijdelijk adapters op de markt komen om poorten om te vormen. Het betekent wel dat smartphones, tablets, laptops en desktops op termijn allemaal nieuwe USB-poorten krijgen. Waarschijnlijk zullen we de nieuwe poorten het snelst zien op mobiele producten zoals smartphones en tablets, omdat op die producten de poort elke dag gebruikt wordt om het toestel op te laden.

Op laptops en desktops zal het waarschijnlijk langer duren voordat de poorten worden vervangen. De nieuwe stekker werkt overigens volgens de USB 3.1-specificatie. Dat betekent dat de snelheid die gehaald kan worden ook veel hoger is. Er kan theoretisch een datasnelheid van maximaal 100 Gbit/s gehaald worden. Daarnaast gaat het maximale wattage ook omhoog naar maximaal 100 Watt, dat betekent dat straks ook laptops opgeladen kunnen worden middels een USB-kabel.

Recent heeft de EU bekendgemaakt dat het vanaf 2017 wil dat alle fabrikanten dezelfde aansluiting gebruiken op smartphones, zodat er met een universele oplader gewerkt kan worden. Het idee erachter is dat hierdoor het elektronisch afval zal afnemen omdat men op den duur geen oplader meer nodig heeft. Het is te hopen dat de EU dan ook deze nieuwe aansluiting zal omarmen, vooralsnog is namelijk niet bekend welke aansluiting vanaf 2017 gehanteerd moet worden.