2min

Het lijkt erop dat gebruikers van de Moto 360 van Motorola al na enkele dagen kampen met een groot probleem: de oplaadweergave brandt in het scherm. Het is nog onduidelijk hoe wijdverspreid de problemen werkelijk zijn.

Een oud probleem van platte schermen is dat bij langdurige weergave van een hetzelfde beeld inbranders kunnen ontstaan. De contouren van het weergegeven beeld blijven dan enige tijd of zelfs permanent zichtbaar. Het is afhankelijk van het schermtype wat de duur van de zichtbaarheid is, maar huidige schermen hebben er doorgaans nog maar weinig last van. Opvallend genoeg lijkt de Motorola Moto 360 wel onderhevig aan het probleem.

Bij het opladen van de Moto 360 wordt automatisch een grafische weergave van het laadproces getoond. Daarbij is in aan de opvulling van een cirkel te zien hoe vol de accu is. Dat scherm wordt logischerwijs lange tijd weergegeven en brandt daardoor gemakkelijk in. Een aantal kersverse eigenaars van de smartwatch meldt dit probleem, al enkele dagen na ingebruikname.

Omdat de Moto 360 een LCD-scherm heeft, zou de inbrander na verloop van tijd weer moeten verdwijnen en gaat het technisch gezien om image persistente. Het verdwijnproces kan versneld worden door het scherm uit te schakelen of een tegengesteld beeld weer te geven. De accuduur van de Moto 360 is naar verluidt vrij matig en daardoor wordt het laadscherm regelmatig weergegeven.

Op dit moment is het onduidelijk of het probleem op te lossen is en hoeveel mensen er last van hebben. Motorola zou ervoor kunnen kiezen om het laadscherm aan te passen.