2min

Introductie

Met een stijlvol ontwerp is de Moto 360 zonder twijfel een van de meest belangrijke smartwatches van 2014. Het meest unieke aan het ontwerp was toch wel het ronde scherm, dat we nog niet eerder zagen. Nouja, eigenlijk is het scherm bijna rond. Ook de metalen kast waar het digitale horloge in gehuld is, valt bij velen wel in de smaak.

Maar de grote vraag is natuurlijk alsnog of de Moto 360 eigenlijk wel bestaansrecht heeft. Want een mooi uiterlijk is natuurlijk een stap in de goede richting, maar als er functioneel niets of weinig wordt toegevoegd, kan je je sterk afvragen of een investering van enkele honderden euro’s wel gerechtvaardigd is.


Motorola maakt voor de aansturing gebruik van Android Wear, een mobiel besturingssysteem van Google dat uiteraard gebaseerd is op Android. Dat levert direct als groot voordeel op dat de smartwatch bruikbaar is met alle Android-toestellen, mits ze minimaal op Android 4.3 Jelly Bean draaien. Volgens de laatste cijfers van Google voldoet zo’n 40 procent van de smartphones aan die eis. Mensen met een BlackBerry, iPhone of Windows Phone vallen op dit moment sowieso buiten de boot, maar Google wil wel dat Android Wear-apparaten ook met andere besturingssystemen gaan werken. Android geniet vanzelfsprekend een voorkeursbehandeling omdat het ’s werelds grootste mobiele besturingssysteem en bovendien van eigen makelij is.

De Motorola Moto 360 heeft een adviesprijs van 250 euro, webwinkels wijken op dit moment nog niet van die prijs af. Het horloge is in onze regio altijd voorzien van een leren polsbandje, er kan wel gekozen worden uit een zwarte of grijze variant. Wij vallen dus opnieuw buiten de boot als het aankomt op aanpasbaarheid, want in andere markten kan ook gekozen worden voor een champagnegouden variant, alsook metalen polsbandjes.