In de toekomst zullen Android-gebruikers de mogelijkheid krijgen om meerdere vensters op één scherm te openen. Momenteel is dit een mogelijkheid die voornamelijk is voorbehouden aan smartphones en tablets van Samsung, maar uit renders blijkt dat Google experimenteert met de mogelijkheid.

De renders van Android Police zijn gebaseerd op een experimentele functie van Google, daterend van eind 2013 tot begin 2014. Inmiddels zou de ontwikkeling een stuk verder kunnen zijn. Uit de afbeeldingen blijkt dat gebruikers twee vensters gelijktijdig kunnen openen door een app vanuit het overzicht van geopende apps naar één kant van het scherm te slepen.

De verhouding van de apps is te schalen, als een app nog maar 25 procent van het scherm inneemt wordt overgeschakeld naar de weergave voor telefoons. Ook kan het hoofd- of notificatiescherm op de andere zijde van het scherm worden getoond.

Gebruikers zullen de mogelijkheid krijgen om content tussen vensters te vegen, bijvoorbeeld een stuk tekst of een afbeelding vanaf een website naar een document in Google Docs. Indien Google Now wordt aangeroepen, wordt de interface van de spraakassistent getoond op het scherm waarop niet gefocust is.

Google’s aanpak is overigens anders dan die van Samsung: de functie is systeembreed en ontwikkelaars hoeven voor zover bekend niets te doen om de multitaskfunctie te ondersteunen. Bij Samsung’s implementatie werken alleen apps die geoptimaliseerd zijn voor deze mogelijkheid en daarin schieten ontwikkelaars momenteel rijkelijk tekort.

Het is onzeker of Google van plan is om deze functionaliteit uit te rollen in de komende Android L-update. De functionaliteit is niet aangekondigd, maar Google zou dit natuurlijk achter de hand gehouden kunnen hebben.