2min

Google heeft in de nieuwe versie van Android, Android N, een flinke uitbreiding gedaan om Android geschikter te maken voor laptops en desktop-computers. Het heeft namelijk de mogelijkheid toegevoegd om apps in vensters te laten draaien. Ondersteuning voor een muis en toetsenbord waren al langer aanwezig in Android.

Google wil met Android in vrijwel elke formfactor een rol gaan spelen en daarvoor moet het Android-besturingssysteem steeds worden uitgebreid. Zo begon Google op de smartphones en kwamen daar later al snel de tablets bij. Inmiddels is Android ook geschikt voor wearables en auto’s en daar komen de pc’s binnenkort ook bij.

In de broncode van Android N is code gevonden die wijst op het uitvoeren van apps in vensters. Google noemt dit zogenaamde "freeform windows" die voorzien zijn van een sluit en maximaliseer knop. Google heeft de functies inmiddels ook al opgenomen in de documentatie voor ontwikkelaars, maar in de huidige previewversie van Android N is de code nog niet geactiveerd, dat lijkt echter een kwestie van tijd te zijn.

De reden waarom Google begint aan het geschikter maken van Android voor laptops en desktop-computers ligt voor de hand. Het bedrijf heeft eind vorig jaar de Pixel C Tablet op de markt gebracht. Deze tablet met Android moest eigenlijk de concurrentie aangaan met de Surface-producten van Microsoft. Voor de Pixel C is ook een los toetsenbord beschikbaar. Helaas kon de Pixel C-tablet niet op goede reviews rekenen omdat Android nog niet geschikt is voor deze formfactor. Zo is het onmogelijk om meerdere apps tegelijk te gebruiken. Daar lijkt Google nu dus verandering in te gaan brengen.

Verder heeft Google al jaren plannen om Android en Chrome OS te gaan combineren en fuseren. Tot op heden is dat er niet van gekomen en lijkt het ook nog ver weg. Zeker omdat beide besturingssystemen een andere strategie hebben, maar met deze stap komt het samenvoegen wel een stapje dichterbij.