2min

We hadden splitscreen multitasking eigenlijk al verwacht in Android 6.0 Marshmallow, aangezien de feature aanwezig was in een betaversie, maar uiteindelijk haalde deze feature de definitieve versie niet. Nu Google met de introductie van de Pixel C-tablet veel kritiek krijgt dat er geen ondersteuning is voor splitscreen multitasking maakt het bekend dat de feature in ontwikkeling is.

Eerder deze week verscheen de Google Pixel C-tablet, Google’s versie van een tablet met een verwijderbaar toetsenbord. Deze nieuwe tablet is Google’s eerste poging om met Android ook een beetje mee te doen op de pc-markt. In de eerste reviews wordt de tablet echter genadeloos afgestraft voor het ontbreken van echte multitasking. Het is onmogelijk om meer dan één venster tegelijk te bekijken en dat is iets wat je op een dergelijk apparaat wel mag verwachten zo luidt het oordeel.

Het is ook een feature die al enige tijd bestaat, zo heeft Samsung al jaren ondersteuning voor echte multitasking in Android gebouwd voor zijn smartphones en tablets. Ook LG heeft een dergeijke functie in Android gebouwd. Het wachten is altijd geweest tot Google deze feature zou overnemen in in Android zou stoppen, dat moment laat vooralsnog op zich wachten.

Tot nu dan want Andrew Bowers, het hoofd van Google’s consumentenhardwaredivisie, heeft laten weten dat Google druk bezig is met deze feature. Hij kon echter nog niet aangeven wanneer Google de feature ook daadwerkelijk beschikbaar gaat maken op de Pixel C-tablet. Wel maakt hij melding van Android N, wat ongetwijfeld de opvolger is van Marshmallow. Android N verschijnt op zijn vroegst in het najaar van 2016. Voor mensen met een Pixel C-tablet is dat wel erg lang wachten.

Verder liet Bowers weten dat Google werkt aan ondersteuning voor DisplayPort via de USB Type C-aansluiting.

Hoe meer reviews er online verschenen hoe meer kritiek Google waarschijnlijk gaat krijgen op zijn tablet. Wellicht dat dit ervoor zorgt dat Google met een tussentijdse update komt die in elk geval splitscreen multitasking toevoegt aan de Pixel C. De concurrent van de Pixel C, de Apple iPad Pro en de Microsoft Surface-tablets bieden wel splitscreen multitasking.