1 min

Het populaire maar tevens ongemakkelijke .mkv-formaat wordt door Windows 10 standaard ondersteund. Voorheen werd het formaat voor video’s standaard niet ondersteund en waren codecs of speciale software vereist voor het afspelen.

Matroska is een populaire opensource container voor het opslaan van één of meerdere audio-, video- en ondertitelingtracks in één bestand. Matroska stond ook model voor de ontwikkeling van WebM, een formaat voor video’s dat ondersteund wordt door Google, Mozilla en Opera.

Hoewel Matroska zeker onder downloaders gretig aftrek vindt, is de ondersteuning op elektronica doorgaans niet aanwezig en moet de gebruiker extra handelingen doen om een .mkv-bestand te kunnen bekijken. In build 9860 van Windows 10 zal Matroska echter wel direct ondersteund worden, de installatie van bijvoorbeeld VLC is zodoende niet vereist.

Een kleine opmerking; Windows Media Player geeft bij het openen wel een foutmelding dat het bestandsformaat niet wordt ondersteund, maar als de melding wordt weggeklikt begint de weergave alsnog. Mogelijk moet de foutmelding nog verwijderd worden door Microsoft.

Wil je meer weten over Windows 10? Lees dan onze preview van het nieuwe besturingssysteem.