Met Android 5.0 Lollipop wordt de micro SD-kaart in veel smartphones weer wat waardevoller. Hoewel smartphones uit Google’s Nexus-lijn niet voorzien worden van ondersteuning voor micro SD-kaartjes, houdt de zoekgigant wel degelijk rekening met andere fabrikanten.

Met Android 2.3 en nieuwer hadden applicaties van derden minder mogelijkheden om gebruik te maken van de opslagruimte die een micro SD-kaartje te bieden heeft. Google voorzag zelf enkel de Nexus One uit 2010 van een micro SD-poort, nieuwere Nexus-toestellen moesten het zonder deze ondersteuning stellen.

Met Android 4.4 werden wel weer wat oude mogelijkheden in ere hersteld, maar Android 5.0 Lollipop lijkt het echte werk te doen. Zo kunnen ontwikkelaars via API’s weer data op een micro SD-kaartje wegschrijven en uitlezen.

Gebruikers krijgen de mogelijkheid om een app enkel toegang tot een gedeelte van de opslag te verlenen, of gewoon de hele kaart. De keus is aan hen. Natuurlijk moeten apps wel gereed worden gemaakt voor de nieuwe mogelijkheden.