Imagination Technologies heeft de nieuwe PowerVR Series7 aangekondigd. Deze nieuwe grafische processoren zouden maar liefst 60 procent sneller zijn dan de huidige Series7. PowerVR-gpu’s zijn bedoeld voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Een van de grootste klanten van PowerVR is Apple, dat de gpu’s gebruikt in de iPhone en iPad.

Imagination Technologies is een bedrijf dat zeer goed is in het ontwerpen van mobiele gpu’s, een gpu is verantwoordelijk voor de grafische prestaties van een chip. Het bedrijf produceert zelf geen chips, maar verkoopt licenties van zijn chip-ontwerpen aan andere fabrikanten. Enkele grote klanten van het bedrijf zijn Apple, Intel, MediaTek, Samsung en Texas Instruments. Zo gebruikt Apple al jaren gpu-ontwerpen van Imagination voor de iPhone en iPad.

Imagination kiest wederom voor twee types binnen de Series7: de PowerVR XT en de PowerVR XE. De XT-gpu’s zijn echte high-end chips die niet alleen in dure smartphones en tablets gebruikt kunnen worden, maar ook in settopboxen, consoles en servers. De XE-gpu’s zijn bedoeld voor apparaten die veel minder grafische prestaties vereisen. Er zit dan ook een duidelijk verschil in het aantal rekenkernen, de XT-gpu beschikt over 512 cores, de XE-gpu over 16 tot 32 cores.

Alle Series7-gpu’s ondersteunen Open GL ES 3.1, maar de XT-versies ondersteunen ook het Android Extension Pack, Tessellation, Direct 3D 10 en optioneel ook Direct 3D 11.1. Bij de XE-versies zijn het Android Extension Pack en Tessellation optioneel en is de Direct 3D-versie blijven steken op 9.3.

Wanneer de PowerVR Series7 voor het eerst in chips verschijnen en worden gebruikt in nieuwe smartphones en tablets is nog niet duidelijk, waarschijnlijk ergens begin 2015. Op papier lijken er weer grote stappen voorwaarts gemaakt te worden, wat natuurlijk een goede zaak is.