1 min

Tags in dit artikel

, , ,

AMD heeft tijdens het eigen "Future of Compute"-evenement in Singapore de nieuwe Carrizo en Carrizo-L SoC aangekondigd. Deze nieuwe apu’s moeten in 2015 op de markt verschijnen en zijn net als de apu’s van dit jaar geschikt voor productiviteit en gaming.

De nieuwe AMD Carrizo socs bestaan uit drie onderdelen, de nieuwe x86-processor "Excavator" van AMD, een nieuwe generatie AMD Radeon Graphics en een ARM-chip die het ARM Trustzone-platform in de chip integreert. Ook heeft AMD Heterogeneous Systems Architecture (HSA) toegepast in deze chip, waardoor het de eerste chip is die volledig met HSA moet werken. Met HSA kan de software de cpu en gpu meer als een geheel benaderen, de cpu en gpu verdelen dan vervolgens het werk.

De chips zijn gemaakt op een 28 nanometer procéde waarop 3,1 miljard transistors zitten. De oppervlakte van de chip is met 250 vierkante millimeter gelijk gebleven aan die van de huidige Kaveri, maar het aantal transistors is wel met ongeveer 30 procent toegenomen, Kaveri had "slechts" 2,4 miljard transistors.

De "Excavator" processorkern is 23 procent kleiner geworden en verbruikt 40 procent minder energie. Alles bij elkaar lijkt het erop dat AMD weer flinke stappen voorwaarts heeft gemaakt. Verwacht wordt dat de chips in de eerste helft van 2015 klaar zijn en gebruikt kunnen gaan worden in All-in-One pc’s en laptops.