2min Devices

AMD presenteert nieuwe Bristol- en Stoney Ridge-apu’s

AMD heeft op de Computex nieuwe mobiele APU’s gepresenteerd met de codenamen Bristol Ridge en Stoney Ridge. De Bristol Ridge APU’s hebben een TDP van 35 watt terwijl Stoney Ridge flink wat zuiniger is met 15 watt. De nieuwe APU’s zijn vanaf nu leverbaar.

Voor degene die niet zo bekend is met de term APU, dit is een combinatie van een CPU (processor) en een GPU (grafische processor) in één chip, waardoor een systeem kan worden voorzien van één chip en er geen aparte videokaart meer nodig is. De nieuwe APU’s die AMD vandaag heeft gepresenteerd gaan we op korte termijn terugzien in flink wat nieuwe laptops.

De Bristol Ridge APU’s zijn alweer de zevende generatie van AMD en maken gebruik van Excavator-cores en DDR4-werkgeheugen. AMD gaat deze APU’s uitbrengen als AMD A10-, A12- en FX-processoren.

Daarnaast introduceert het bedrijf ook Stoney Ridge APU’s die een stuk liever zijn voor de accuduur van het systeem, maar daardoor ook langzamer zijn. Deze verschijnen als AMD A6-, A9- en E2-processoren. Het is nog onduidelijk wat voor grafische chip AMD gaat combineren in deze APU’s, maar grafisch moet een A9 kunnen concurreren met een Intel Core i3, al zal Intel waarschijnlijk op het CPU vlak sneller zijn.

Zen

Later dit jaar verschijnen de Zen-processoren van AMD waar met hoge verwachtingen naar uit wordt gekeken. AMD wil weer echt de concurrentie aangaan met Intel in de high-end systemen en daarvoor worden de Zen-processoren ontwikkeld. De eerste Zen-processoren zullen geschikt zijn voor desktop-computers en verschijnen dit najaar. Deze zullen beschikken over acht rekenkernen en 16 threads. De hoeveelheid instructies per seconde (IPC) zal met 40 procent toenemen ten opzichte van de Excavator-cores.

Het mooie aan de Zen-architectuur is dat deze enorm goed te schalen is volgens AMD, waardoor het bedrijf ook vrij snel varianten kan gaan uitbrengen voor embedded-systemen, laptops en servers.